Spiral stabilisering som rehab

 

Hur går det till vid ett besök hos mig om du är ”rehabpatient”

Vid ditt första besök hos mig får du ”stå modell”. Det betyder att jag tittar på dig från olika vinklar, och så ber jag dig göra några enkla rörelser, för att få en bild av hur du aktiverar dina muskelkedjor. Oftast får du därefter lägga dig på britsen, för en stunds  manuell behandling, som syftar till att göra dig lite mjukare och rörligare. Sista delen av vårt möte lär jag dig en eller ett par grundövningar i spiral stabilisering. Allt beroende på vem du är, hur rörlig du är och hur snabbt som din kropp lär sig. Jag visar på en centrerad/lodrät/korrekt hållning och hur du ska komma dit, efter dina förutsättningar.

Du får som ”läxa” att till vårt nästa möte göra dessa övningar på egen hand, vid uppföljningsmöten stämmer vi av att du utför övningarna korrekt, och om du och din kropp är redo fyller vi på med fler övningar.

Mitt mål är att du ska förstå vad som är spiral stabilisering och skapa medvetenhet och inspiration om när och hur du behöver möta upp med spirala stabiliseringsövningar i din vardag. Jag vill ge dig verktyg som gör att du kan mobilisera dig själv.

Mycket förenklat vill jag påstå att många (de flesta) av våra problem i rörelseapparaten beror på en felaktig hållning, både i rörelse och vila. Oavsett om problemet är en ond axel eller hallux valgustå. Därför kommer jag aldrig att bara be dig arbeta med den utsatta kroppsdelen, utan alltid ha helheten i fokus. Eftersom musklerna fungerar i kedjor, och en kedja aldrig är starkare än sin svagaste länk. Och därför kommer du förmodligen att tycka det är konstigt att vi börjar arbeta med rörligheten i bröstryggen – du har kanske inte alls ont där! Förklaringen till det ligger i kroppens uppåtgående extension. Genom att skapa traktion – som fås genom att aktivera sneda och tvära bukmuskler  genom armrörelser och skulderbladets rörelse bakåt/nedåt – avlastas kotor och leder i hela kroppen. På så vis möjliggörs genom ökad cirkulation kroppens läkningsprocesser.

 

Spiral stabilisering

Spiral stabilisering som friskvård