FAT-Tool

FAT-Tool (Fascial Abrasion Technique-tool)

FAT-Tool står för Fascial Abrasion Technique Tool. Vi använder oss av detta verktyg för att genom vibrationer lösa upp bindväven/fascian och öka rörligheten. Det är också ett sätt att behandla muskelknutor och triggerpunkter utan att du som kund känner dig tung i kroppen efteråt.

Kort om fascia

Fascia, eller bindväv, består av proteinet kollagen och omger alla våra muskelgrupper och celler mm. Den finns också mellan musklerna som ett ”glatt vitt ämne”, som gör att musklerna kan glida mot varandra. Fascian går från muskler via senor in i benstomme och benvävnad. Kärl och nerver som leder ut i extremiteterna löper utmed fascia. Fascian håller musklerna på plats när du spänner dem.

Fascia påverkas av både psykisk och fysisk stress via det automona nervsystemet. Fibrerna tjocknar och fascian blir stel och orörlig, som en förhårdnad. Den kan dessutom torka ut, ffa ger detta besvär i våra leder. Kroppen svarar på den belastning den utsätts för.

Fascian sitter helt ihop, dvs den är aldrig delad i din kropp utan påverkar du fascia på ett ställe rör den sig över hela kroppen. Tänk dig att du har en stor duk, och drar i ett hörn… Den smärta som uppkommit då du blivit stel på grund av stagnerad fascia kan alltså “vandra” och kännas någon annanstans i kroppen (ex vid Fibromyalgi).

En bra liknelse för att förstå vad fascia är kan vara att titta på en apelsin. Varje klyfta består av mindre apelsinfruktköttspluppar som var och en är omkapslad av en tunn hinna (fascia). Dessa små pluppar utgör själva klyftan som i sin tur har ett starkare vitt hölje (fascia) runt sig. Klyftorna hålls ihop av ytterligare ett hölje (fascia) – det där vita, lite beska, för att sedan ha ett slutligt skal.

Läs mer om bindväv